Kreftforskerne og gründerne Jarle Bruun og Peter W. Eide har utviklet en test som kan bidra til radikalt forbedret kreftbehandling. Duoen, som står bak oppstartsbedriften Oncosyne, skal i gang med kliniske studier i samarbeid med Akershus Universitetssykehus. Fortress Fund støtter utviklingen.
Skrevet av Anja Lillerud
De to forskerne har utviklet en test som baserer seg på små vevsprøver fra kreftpasienter. I laboratoriet dyrker de fram pasientens egne kreftceller og gjør funksjonelle tester på dem for direkte å måle hvilke legemidler som virker og ikke virker for den individuelle pasienten.
Dataene analyseres ved bruk av kunstig intelligens, og resultatet er en diagnostisk rapport som behandlende lege kan bruke til å bestemme beste behandling videre.
Finner rett medisin
I dag har legene hundrevis av kreftmedisiner å velge mellom. Det er likevel få muligheter til å skreddersy behandlingen til den enkelte pasients unike kreftsykdom.
Konsekvensen er at per i dag har mindre enn halvparten av pasientene klinisk nytte av den behandlingen de får, som oftest cellegift. Den andre halvparten får kun bivirkningene og taper tid som kunne vært brukt til å forsøke andre mulig virkningsfulle alternativer. Det går ofte flere måneder før legen ser om en behandling virker eller ikke virker.
Oncosynes test skal først vurderes gjennom en klinisk studie for pasienter med spredning av tykk- og endetarmskreft. For disse pasientene finnes det opptil fire behandlingslinjer og om
lag ti forskjellige legemidler å velge mellom.
– Vi ønsker at pasientene skal kunne få den mest virkningsfulle behandlingen så tidlig som mulig. På én side vil det redusere unødvendige, kostbare og krevende bivirkninger. Det vil også bedre effekten fordi pasienten er friskere og tåler behandlingen bedre. Og kanskje viktigst, det er enklere å få en liten enn en stor svulst til å forsvinne helt, forteller Peter W. Eide, CTO i Oncosyne.
Avgjørende med godt samarbeid
Den kliniske studien som skal teste hvor bra teknologien fungerer, starter i år. Slike studier tar tid, men om tre år vil man se om det er forskjell på pasientgruppen som har blitt behandlet med dagens standardiserte regime, og på pasientene som har blitt behandlet basert på Oncosynes test.
Denne typen kliniske studier kalles også utprøvende behandling og handler om å forske på effekten av nye legemidler eller nye behandlingsmetoder, og på om bivirkningene er akseptable.
– Pasientene kan få skreddersydd behandling mye tidligere i behandlingsforløpet dersom testen vår er så verdifull som vi mener, sier CEO Jarle Bruun.
For å kunne gjennomføre kliniske studier, er forskerne helt avhengige av tette samarbeid med proaktive sykehus, engasjerte leger og tillit hos pasientene.
Eide og Bruun har brukt tid på å bygge både tillit og organisasjon på veien mot å starte de kliniske studiene, og de er krystallklare på hvor viktig samarbeidet med Akershus universitetssykehus har vært og fortsatt kommer til å være.
– Det kliniske samarbeidet har gjort det mulig for oss gjennom observasjonsstudier å teste teknologien vår på ferske pasientprøver fra en hektisk klinisk hverdag på et stort ledende sykehus. Den erfaringen bruker vi til å gjøre testen mer klinisk anvendelig mot det internasjonale markedet. Når vi nå går over i utprøvende kliniske studier, er det bunnsolide samarbeidet og den gjensidige tilliten vi har opparbeidet oss, helt uvurderlig, påpeker Bruun.
Oncosyne er også i gang med å etablere et tilsvarende samarbeid med et av Sveriges og Europas største kreftsykehus.
Vil ha testen på markedet
Hvis resultatene fra testingen de neste tre årene er gode, og testen viser positiv effekt på pasienters kreftbehandling, vil Oncosyne søke om markedsføringstillatelse og dermed kunne tilby testen til resten av verden.
Selskapets mål i 2027 er at de utfører tester på tykk- og endetarmskreft for sykehus over hele Nord-Europa, har fått markedsføringstillatelse for en tilsvarende test for
bukspyttkjertelkreft, samt har introdusert testen på det amerikanske markedet.
– Bukspyttkjertelkreft er en av de mest aggressive kreftformene, og dagens legemiddelbehandling har svært lav responsrate, bemerker Eide.
Kapitalen fra Fortress Fund er viktig for at Oncosyne skal nå alle målsettingene. Investeringen skal brukes til
- kliniske studier i samarbeid med Akershus universitetssykehus
- videreutvikling av testen for behandling av bukspyttkjertelkreft
- markedsføring av teknologien som plattform for legemiddelutvikling og effektivisering av kliniske legemiddelstudier
– Testen er en «game changer»
CEO hos Fortress Fund, Lorenzo Ruscelli, har klokketro på gründerne og selskapet.
– Oncosynes viktige målsetting om å forbedre kreftbehandlingen kombinert med teamets sterke domenekompetanse var utløsende faktorer for at vi investerte i dem, sier han.
Kreft er en kraftig økende global utfordring, og investorteamet i Fortress Fund ser et enormt potensial i teknologien som Oncosyne har utviklet.
For Eide og Bruun var det veldig positivt at Fortress Fund har en investeringsplan som tilsier at de ønsker å følge selskapene de investerer i over tid og gjennomføre flere
investeringsrunder.
– De hjelper oss med å profesjonalisere kapitalinnhentingen, og de har en horisont som passer med våre planer, kommenterer gründerduoen.
Kompetansenettverket som fondet har tilgang til med sitt utspring fra Smart Innovation Norway, var et annet element som gjorde Fortress Fund attraktive for Oncosyne, og Eide og Bruun ser fram til å få ekstra kompetanse inn i selskapet.
– Vi er inne «for the long run» og skal bygge bærekraftig industri med mange arbeidsplasser. Vi anser testen vår for å være en «game changer» på veien mot å vinne krigen mot kreft, og det er avgjørende å ha gode samarbeidspartnere i ryggen på den veien, sier Peter W. Eide og Jarle Bruun.
FAKTA:
- Oncosyne utvikler funksjonell in vitro diagnostikk (IVD) for å øke presisjonen på og
effekten av nåværede og fremtidige legemiddelbehandlinger - «In vitro» betyr at testen gjøres i laboratoriet under kontrollerte forhold.
- Selskapets teknologi baserer seg på legemiddeltesting av pasientens egne levende
kreftceller. - Det første produktet er en IVD test som identifiserer effektive kreftmedisiner for
pasienter med tykk- og endetarmskreft. - Visjonen er å gi de fleste kreftpasienter et vesentlig bedre og lengre liv.
- Oncosyne satser mot å bli en ledende leverandør av funksjonell kreftdiagnostikk
innen fire år.